Goede nachtrust

Alle tips voor een goede nachtrust

Beweeg voldoende 

Ga regelmatig sporten, de tuin in, fietsen naar je werk, hout hakken. Als je lichamelijk moe bent geworden na een dag, dan kun je sneller slapen.

Ritme

Ritme, ritme en nog eens ritme. Jouw lichaam is op zoek naar vastigheid. Biedt jezelf de mogelijkheid om tot een vast ritme te komen en je lichaam werkt mee.

Ritueel

Bedenk een ritueel dat je elke dag wilt doen, non negotiable. Iets wat je ontspant en dus tot rust brengt, zoals een boek lezen of een stukje wandelen.

Maak het donker

Er zit een hele theorie achter van het aanmaken van serotonine dat omgezet wordt naar melatonine (slaaphormoon). Maar het komt er op neer: dim je lichten in de avond, zodat je lichaam denkt dat het klaar is om naar bed te gaan. Het helpt om beter in te slapen. 

Device offline, jij offline

Deze weet je natuurlijk zelf al. Maar ik ga het je nog een keer vertellen. Doe je smartphone weg wanneer je van plan bent te gaan slapen!! Idealiter doe je het al een tijdje voordat je naar bed gaat. Maar helemaal moet je het al doen wanneer je op bed ligt.

Slaapkamer = slaap sanctuary

Maak van je slaapkamer een plek waar je echt komt om te rusten. Je lichaam weet dan ook dat wanneer je in die kamer stapt, je daar ook bent om uit te rusten. Dit helpt om beter te slapen.

Overweeg yoga

Yoga helpt je met stretchen, maar helpt je ook beter te concentreren op je ademhaling en dus echt tot rust te komen. 

Uitslapen? No no

Uitslapen is heerlijk. I know. Maar uitslapen heeft een negatief effect op je bioritme. Beperk het uitslapen en sta op tijd op. Zo heb je ook minder last van opstaan wanneer je naar je werk moet.

Drink zuiver water

Water is nodig voor veel functies, en ook nodig om je slaaphormoon aan te maken. In veel andere drankjes zitten stoffen waardoor je sneller uitdroogt, maar water is de ultieme verfrissing. Luister naar je lichaam en drink echt voldoende zuiver water. Kies wel de momenten dat je flink gaat tanken. Wanneer je sport of veel fysiek werk moet verrichten, moet je natuurlijk meer drinken dan op de bank. Houd je urine lichtgeel. Dan drink je voldoende water.

Geen koffie na 15:00u

Neem niets meer met cafeïne, suiker of andere stimulerende middelen na 15:00 uur. Je lichaam heeft de tijd nodig om bij te komen.

Geen zware maaltijd voor slapen

Je lichaam moet dan eerst weer keihard werken om de maaltijd te verwerken. Dit werkt averechts wanneer je dus juist tot rust moet komen. Eet misschien iets licht verteerbaars, maar geen zware maaltijden voor het slapen.

Siësta

In Spanje zijn ze helemaal niet dom. Een tukkie doen werkt goed om op te laden. Beperk het wel en laat je lichaam niet teveel wennen aan extra slaap overdag.

Slaapmiddelen? 

Raadpleeg altijd de arts als je nadenkt over het gebruiken van slaapmiddelen om beter te slapen.

Oppassen met alcohol

Alcohol zorgt over het algemeen voor een onrustige nacht. Pas op met teveel drinken van alcohol.

Fijn bed

Je ligt zo’n 33% van je leven op een bed. Dat is intens veel. Kies daarom ook een bed waar je echt op kunt uitrusten. Investeer in je bed en in je slaap. Kies een matras en kussen dat je goede rust brengt.

Natuurlijke middelen

Je kunt je eens verdiepen in gebruik van natuurlijke middelen voor slaap. Er zijn voldoende dingen in de natuur die jou kunnen helpen beter te slapen. Maar ook hier: probeer altijd je arts in de loop te houden wanneer je middelen wilt gebruiken. Met name wanneer je al een vorm van medicatie hebt, kunnen sommige middelen niet goed met elkaar samenwerken. Dus pas altijd op.

bron:slaapproblementips