De Sleutel tot Succes is Gezond Slapen

Succes begint bij slaap

Ben je een werkgever of manager en investeer jij veel in je werknemers met verschillende type traningen? Vergeet dan niet dat trainingen nul zin hebben wanneer er één driver niet wordt meegenomen: De slaapvitaliteit van je werkgever. Want wanneer deze slechte slaapgewoontes heeft, blijft het moeilijk om goede output te kunnen leveren.

We slapen steeds slechter. Gemiddeld in Nederland slaapt de gemiddelde arbeider zo’n 6 uur in de nacht. En dat is een probleem. Want de meeste mensen hebben zo’n 7 uur slaap nodig om uitgerust wakker te worden. Wanneer de mensen beter slapen, hebben ze een beter humeur, kunnen ze beter communiceren, werken ze beter samen. Waarom investeren we niet daar in?

Aandacht voor slaap en slapeloosheid is dus lucratief.

Even wat feiten en cijfers:

 • Brits onderzoek van Vitality Health zegt dat minder dan 7 uur slaap je effectiviteit op het werk verslechterd. 
 • Slechte slaap zorgt voor minder concentratie, meer vermoeidheid en slechter humeur. Hierdoor herstel je minder snel en kost het je productiviteit. Als samenleving kost ons dat enkele miljarden euro’s per jaar, meldt info.nu.
 • Na enkele weken slecht slapen degradeert je productiviteit nog harder dan voorheen. En hoe minder je per nacht slaapt, hoe sneller je minder goed presteert op het werk.
 • Je kunt aan jezelf zien wanneer je slecht geslapen hebt. Je hebt meer roodheid op je huid, minder zuivere huid, meer kraaienpoten, wallen onder je ogen.
 • Je brein wordt even gerest wanneer je slaapt. Het wordt gereinigd en afvalstoffen worden eruit gehaald. Belangrijk dus voor je brein. Een vol hoofd is het resultaat wanneer je minder dan 6 uur slaapt per nacht.

Gezond Slapen is de sleutel

Logisch dat er relatief weinig tijd besteed wordt aan onderwerpen rondom je slaapkamer. Dit is privé tijd en daar wil je je niet graag in mengen als werkgever. Maar wanneer je het belang inziet van goede slaap, in geld en in hoe belangrijk het is voor een persoon, dan is dat een legitieme reden om hierover in dialoog te gaan als werkgever. Daarom zouden arbodiensten en coaches hier ook meer tijd en energie in moeten steken, om slaap goed op de rit te krijgen bij werknemers.

Herkennen van slaaptekort

Niet iedereen die slaaptekort heeft, is ook bewust van slaaptekort. Heel gek natuurlijk. Maar vaak denkt men dat het bij ‘de sleur’ hoort. Waardoor ze dus door kachelen zonder dat ze wat door hebben. Observeer dus goed.

 1. Wanneer iemand in de nacht nog berichtjes stuurt, laat dat zien dat ze niet goed slapen en nog tot laat bezig zijn met werk.
 2. Wanneer iemand laat in de avond nog e-mails verstuurt naar anderen of bezig is met het afronden van opdrachten, is dat een trigger om erin te duiken of iemand slecht slaapt.
 3. Wanneer iemand doorgaans zichzelf vaker ziek meld, kun je ook hier vragen of het te maken heeft met slaaptekort.
 4. Als iemand vaker te laat is op het werk.
 5. Wanneer iemand veel aan het gapen is, of de oogjes bijna dicht laat vallen.
 6. Als iemand snel on-edge is en snel boos wordt.
 7. Wanneer iemand veel meer kan dan die oplevert.
 8. Als iemand slordig wordt in het opleveren van opdrachten.
 9. Wanneer iemand schade maakt op of buiten het werk om.

Natuurlijk betekent bovenstaand niet dat je direct een slaaptekort hebt. Maar het zijn wel symptonen om in ieder geval over in dialoog te gaan met je werknemer.

Wat kan je doen als werkgever?

De eerste stap is bewustwording. Ga erover in dialoog met je werknemer. Slaaptekort is iets serieus, wat veel gebeurt in Nederland. Niets voor om te schamen in ieder geval, maar wel iets waar je open en eerlijk over moet zijn.

Vitaal leiderschap is key! Stuur ’s avonds zelf geen mails en werk ’s avonds niet veel over. Want hoe medewerkers naar jou kijken, dan projecteren ze op zichzelf. Ze gaan daardoor ook tot laat werken, omdat jij dit als voorbeeld heeft.

En als laatste: ontdek voor jezelf het verschil tussen mensen die niet willen slapen en het niet doen, en mensen die willen slapen en het niet kunnen. Want beide hebben een andere approach nodig.